Ambassadeurs
Boodschappen of een warme maaltijd brengen naar de buurvrouw, een telefoontje naar die ene kennis die niet naar buiten kan omdat zijn gezondheid dat niet toelaat: De coronaperiode liet zien dat het eenvoudig is om een beetje op elkaar te letten. Die betrokkenheid willen we in Zeewolde vasthouden. De 4 ambassadeurs van Zeewoldevoorelkaar gaan daarbij helpen: Germa van der Wel, Sybrigje Westerhof, Hellen van de Groep en Renate Vos-van Ittersum. Zij zullen zich inzetten voor een sociaal en betrokken Zeewolde, want in Zeewolde zijn we er voor elkaar, nu en in de toekomst!
De aanleiding
Door de coronacrisis hebben veel inwoners zich op het vrijwilligersportaal Zeewoldevoorelkaar aangemeld om hulp te bieden. Ook op andere manieren bieden mensen spontaan hulp in deze coronacrisis, maar de vraag is ‘hoe houden we dit vast?’ En hoe zorgen we ervoor dat we weten dat iemand hulp nodig heeft? Met deze vragen zijn de medewerkers van Zeewoldevoorelkaar, onderdeel van Welzijn Zeewolde aan de slag gegaan. Het antwoord lag voor de hand: Zeewolde is een actief dorp en veel mensen weten wat er speelt in het dorp, door hun werk of door activiteiten bij een vereniging. En zo zijn er 4 ambassadeurs gevonden die via hun eigen netwerk dorpsgenoten willen ondersteunen en stimuleren om elkaar in het oog te houden en waar nodig te helpen.
in zeewolde helpen wij elkaar
Wij stellen graag onze ambassadeurs voor: mensen die u kunnen helpen bij allerlei taken die moeten gebeuren in het dorp.
Renate vos - van Ittersum
Renate werkt als sociaal cultureel werker bij de gemeente Zeewolde. Zij weet alles van vrijwillige inzet in Zeewolde en is ook een van de gezichten achter het Zeewoldevoorelkaar.
“Ik krijg geregeld de vragen ‘Wat kan ik doen? en ‘Wanneer kan ik helpen?’
Door je oren en ogen open te houden kun je al een hoop signaleren. Zie je die buurvrouw niet meer zo vaak, of hoor je al een tijdje niets van die ene vriend, dat kan een signaal zijn dat ze hulp nodig hebben.
Het kan natuurlijk ook zijn dat jezelf (tijdelijk) wat hulp nodig hebt. Misschien heb je zelf al oplossingen bedacht. Zou je ze dan met ons willen delen? Jouw ervaringen en oplossingen zijn goud waard! Kom je er zelf niet uit trek dan alsjeblieft aan de bel. Er zal soms niet direct een oplossing zijn, maar Zeewolde is er voor elkaar. Niet alleen nu, maar ook over een maand, twee maanden, over een jaar of in de toekomst.“
Hellen van der groep
Hellen woont sinds 1994 met haar gezin (toen 4 personen) in Zeewolde voor het werk van haar man Zeger. Inmiddels bestaat haar gezin uit 10 personen. “De meeste mensen zullen mij kennen van de VVV waar ik 25 jaar geleden ben begonnen als baliemedewerkster. Een prachtige werkplek waar mijn collega’s en ik zelf graag aan terugdenken. Vooral het maatschappelijke aspect aan de balie was heel bijzonder en waardevol. Inmiddels is de VVV opgegaan in Stichting Puur Zeewolde waar ik met veel plezier vooral administratief werk doe. In deze corona tijd wil ik wat meer maatschappelijk betrokken zijn. Daarom zet ik me met een professioneel team in voor Zeewoldevoorelkaar. Natuurlijk kunnen we dat niet alleen. Daar hebben we de oren en ogen van onze samenleving voor nodig. Maar mocht er iemand hulp nodig hebben dan staan wij voor jullie klaar.”
germa van der wiel
Germa woont sinds 1992 in Zeewolde en is instructeur Eerste Hulp, o.a. voor de EHBOvereniging in Zeewolde. “Ik heb vanaf eind 2018 tot aan nu echt mogen ervaren hoe wij als Zeewoldenaren voor elkaar zorgen. Met zijn allen hebben wij daarmee het landelijk nieuws gehaald. Wij als burgers van Zeewolde hebben er voor gezorgd dat we 31 AED’s hebben aangeschaft en in kasten bij onszelf aan de muur hebben opgehangen. 435 Zeewoldenaren hebben, naast alle EHBO’ers, Rode Kruizers en BHV’ers die we al hadden, leren reanimeren, niet voor onszelf, maar voor het geval er bij ons in de buurt onze hulp noodzakelijk is. In elke straat van Zeewolde wonen één of meerdere burgerhulpverleners. Mensen die uit hun bed springen, van de tafel lopen wanneer hun hulp noodzakelijk is.Ook nu zie ik weer allerlei mooie acties langskomen om mensen door deze Coronacrisis heen te trekken. Allerlei online trainingen, mensen die boodschappen voor elkaar willen doen, eigenlijk teveel om op te noemen.”
Sybrigje westerhof
Sybrigje is trainer en bestuurslid bij de atletiekvereniging en is een bekend gezicht van Grenzeloos Bewegen (voor iedereen die net iets meer hulp en aandacht nodig heeft om te gaan sporten en bewegen). “Contact is een belangrijke voorwaarde voor het stellen van een hulpvraag of het signaleren van een behoefte. Wanneer je elkaar niet spreekt dan komt die vraag ook niet. Vergeet de schroom en bedenk dingen om dit contact juist nu wel te hebben. Zoek het in jezelf. Wat kan ik goed of doe ik toch al en kan ik delen? De cake, de container, de krant. En toch die vraag naar of iemand het een beetje redt. Zie je een vraag? Inventariseer wat je buurtgenoten allemaal goed kunnen. Kijk naar elkaars mogelijkheden en deel talent met elkaar. Als je zelf de hulpvraag niet (meteen) kunt beantwoorden dan weet je misschien iemand anders in de buurt. Of schakel Zeewolde voor Elkaar in.”
