Astrid Schiphorst aan het woord..
Al jaren zet Astrid Schiphorst zich in als vrijwilliger in Zeewolde. Onder andere bij de Flevomeer bibliotheek bij Huis voor Taal aan de Kerkstraat. Voor de nieuwsbrief van Huis voor Taal werd Astrid uitgenodigd iets over haarzelf te vertellen. Lees hieronder haar verhaal.
Hallo allemaal, ik ben Astrid Schiphorst, getrouwd, moeder, inwoner van Zeewolde en heb vooral gewerkt in de gezondheidszorg en bij overheden. Momenteel heb ik 6 soorten vrijwilligerswerk.
De motivatie om vrijwilliger te worden bij huis voor taal was vooral omdat ik mij geen leven zonder boeken en zonder lezen kan voorstellen. Via Huis voor Taal krijgt bezig zijn met taal dan ook een nieuwe dimensie voor mij, omdat ik mij nu veel bewuster ben van de Nederlandse grammatica. Maar ook hoe het is om een nieuw leven op te bouwen in de Nederlandse samenleving en de diversiteit aan culturen die hier spelen.
De leukste ervaring die ik heb bij Huis voor Taal zijn de rollenspellen, waar we bijvoorbeeld de huisarts bellen of een sollicitatiegesprek voeren. Met humor ontdek je dan waar anderstaligen in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Daarnaast het uitwisselen van eetgewoontes en de favoriete recepten uit land van herkomst om vervolgens te kunnen proeven! Echt super leuk!
Er is wereldwijd onrust maar in ‘mijn taalklas’ zijn toch maar mooi 6 vrouwen uit 6 verschillende landen gezamenlijk en constructief aan het werk.
Wat is graag zou willen veranderen bij Huis voor Taal is meer inzetten op de samenwerking met andere organisaties, zoals het Vraaghuis of met Welzijn Zeewolde uit de Meermin. Zodat de deelnemers sneller/beter een netwerk opbouwen met een effectief concept dat zorgt dat deelnemers (en gezinsleden!) buiten de les ook meer Nederlands praten.
Verder raad ik het iedereen om zich ook vrijwillig in te zetten, want het geeft je gewoon ontzettend veel voldoening en plezier!
Lijkt het jou ook leuk om je eens vrijwillig ergens voor in te zetten? Kijk dan eens tussen alle vragen op www.zeewoldevoorelkaar.nl of neem gerust eens contact met ons op.
LOZ verdient keurmerk!
NOV KEURMERK GOED GEREGELD VOOR DE LOKALE OMROEP Op de dag van de vrijwilliger, 7 december, ontving Lokale Omroep Zeewolde (LOZ) het NOV Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld. Deze lokale omroep, volledig gerund door toegewijde vrijwilligers zonder financiële vergoeding, laat daarmee haar inzet voor een veilige en doeltreffende werkomgeving zien.Voorzitter Jan van de Beek benadrukt de onschatbare rol van vrijwilligers als fundament voor de omroep. “Zonder hen zou Lokale Omroep Zeewolde niet kunnen bestaan. Het vrijwilligersbeleid is cruciaal, niet alleen voor onze vrijwilligers, maar ook voor de continuïteit van de omroep.”Onder leiding van Renate Vos - van Ittersum, welzijnsmedewerker bij de gemeente Zeewolde en inmiddels ook Goed Geregeld Adviseur, heeft een betrokken werkgroep zich gebogen over het vrijwilligersbeleid. Dit beleid is geactualiseerd en nauwkeurig vastgelegd, inclusief vrijwilligersovereenkomsten, het huishoudelijk reglement en formele documenten.“Door dit traject te doorlopen, word je je nog bewuster van de zaken die je regelt voor vrijwilligers. Juridische aspecten zijn belangrijk, maar ook de zorg en ontwikkeling voor de vrijwilligers staat centraal,” aldus Wenda Westerhuis, vrijwilligerscoördinator.In het vrijwilligersbeleid staat nu vastgelegd wat de LOZ heeft geregeld voor de vrijwilligers, waaronder vrijwilligersovereenkomsten, het huishoudelijk reglement en alle formele stukken.Maar ook is gewaarborgd dat er opleidingen gevolgd kunnen worden en waar deze gevolgd kunnen worden. Door het traject te doorlopen heeft zich een vertrouwenspersoon gemeld, dus ook dat is vastgelegd.Ook is duidelijk hoe de vrijwilligers worden gewaardeerd. Bij de omroep is dat bijvoorbeeld met een jaarlijkse vrijwilligers BBQ en rondom de feestdagen organiseert het bestuur altijd een leuke bijeenkomst.“Daarnaast is het belangrijk dat de vrijwilligers in hun kracht staan en doen wat ze leuk vinden. Het aantal uren inzet is daarin niet van belang. Iedereen draagt bij naar wat men wil en kan. Het is niet altijd makkelijk om dit goed vast te leggen, want je wil een flexibele organisatie houden, maar met het doorlopen van dit project hebben wij hier een mooie stap voorwaarts gemaakt.”Jan van de Beek deelt zijn trots over het behaalde keurmerk en staat open voor het delen van ervaringen met andere vrijwilligersorganisaties. Het vierjarige keurmerk motiveert Lokale Omroep Zeewolde om voortdurend te evolueren en over vier jaar opnieuw de kwaliteitsnorm te behalen.Meer informatie over keurmerk: www.zeewoldevoorelkaar.nl/goed-geregeld-keurmerk
Lees het verhaal