EHBO
Eerste hulp verlenen in Corona tijd
We leven op dit moment in een bijzondere tijd. Het Coronavirus bepaalt op dit moment hoe wij met elkaar leven en dat is niet wat wij gewend zijn. Minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden: velen van ons zullen dit als zeer onnatuurlijk ervaren. Want nu merk je pas hoe vaak je iemand even aanraakt, soms om troost te bieden of om je emotie kracht bij te zetten. Even een hand op iemands schouder of een knuffel geven, gewoon omdat een ander dit zo nodig heeft.
Mijn naam is Germa van der Wel en ik ben instructeur Eerste hulp. Mijn werk is mensen leren hoe je hulp kunt bieden als dit noodzakelijk is. En daarbij hoort fysiek contact hetgeen op dit moment niet, of het liefst zo min mogelijk, wenselijk is. En dan valt er iemand vlak voor uw neus en u ziet dat diegene zich heeft bezeerd. Hoe gaat u hier in Coronatijd mee om? Ik weet zeker dat u graag wilt helpen en daarom wil ik u een handreiking geven om naast de officiële adviezen van het Oranje Kruis, RIVM en Nederlandse reanimatieraad ook wat creatieve oplossingen aan te dragen.
U wilt hulp verlenen!
In het geval dat er bijvoorbeeld een kind valt en u bent dichtbij. Wat kunt u dan doen? U kunt er misschien voor zorgen dat andere mensen op een veilige manier, met afstand om het ongeluk(je) heen kunnen. Fietsers laten afstappen en automobilisten waarschuwen. Zo waarborgt u de veiligheid
van het kind dat gevallen is. Stel het kind gerust, vertel wie u bent en leg op het niveau van het kind uit waarom u niet dichterbij kunt komen, maar dat u er wel voor hem/haar bent en bij hem/haar blijft
totdat er hulp komt. Geef het kind het gevoel dat u, al dan niet op afstand, voor hem/haar zorgt.
Bij letsels waarbij een levensgevaarlijke situatie dreigt belt u direct 112.
Vraag waar het kind pijn heeft en probeer de ernst van de situatie in te schatten. Heeft u het vermoeden van een botbreuk aan de benen of aan het ruggenwervels dan belt u 112. Zorg ervoor dat het slachtoffer stil blijft liggen. Bij beweging kan schade aan het ruggemerg ontstaan wat kan leiden tot blijvende invaliditeit.
Bel de ouders van het kind
Als het kind overstuur is, bel dan eerst zelf met de ouders/verzorgers van het kind om uit te leggen wat er is gebeurd. Als het kind zelf in paniek of overstuur de ouders belt kan dit leiden tot (onnodige) paniek, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bel het liefst met uw eigen telefoon zodat er geen contactmoment is bij het overpakken van de telefoon van het kind. Blijf bij het kind tot de hulp er is. Om de rust te bewaren is het fijn om het aantal hulpverleners te beperken tot één of maximaal twee personen. Blijf met het kind in gesprek. Omstanders zijn bij ongevallen vaak een storende factor en zeker in Coronatijd niet gewenst.
De officiële adviezen voor hulpverlening in Coronatijd
In de basis van de EHBO-richtlijnen staat dat de veiligheid van de hulpverlener voorop staat. De onzekere tijd rondom het coronavirus roept dan ook vragen op omtrent het veilig verlenen van eerste hulp. Het Oranje Kruis hoopt met de volgende antwoorden duidelijkheid te brengen en onrust weg te nemen.
Fysiek contact bij EHBO
‘Let op gevaar’ betekent bij COVID 19 voorkom om zelf besmet te raken. Beoordeel daarom bij elke situatie of het noodzakelijk is het slachtoffer binnen anderhalve meter te benaderen. Is dit niet nodig, verleen dan hulp op afstand door aanwijzingen te geven waarmee het slachtoffer zichzelf kan helpen. En bel indien nodig 112. Is het wel noodzakelijk binnen anderhalve meter van het slachtoffer te komen, beperk je dan tot levensreddend handelen.
Beschermen handschoenen
Draag tijdens het verlenen van eerste hulp zoveel mogelijk beschermende handschoenen ter bescherming van jezelf en het slachtoffer. Vinyl handschoenen beschermen niet tegen micro- organismen!
Beademing tijdens reanimatie, richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad
• Is het slachtoffer volwassen zonder duidelijke of bewezen infectie, geef dan alleen borstcompressies, geen mond-opmond beademing.
• Is het slachtoffer COVID-19 positief of is hiervoor een sterke verdenking, geef dan geen borstcompressies of mond-op-mond beademing. Alleen een AED mag hier worden
gebruikt.
• Bij kinderen blijft de inzet van de reanimatiehandelingen ongewijzigd, inclusief beademing en borstcompressie.
Taakverdeling bij meerdere hulpverleners
Indien meerdere hulpverleners aanwezig zijn, verdeel dan de taken. Laat iemand die reeds genezen is van het coronavirus of in optimale gezondheid verkeert het fysieke contact uitvoeren. Mensen ouder dan 50 jaar wordt aangeraden altijd op afstand te blijven. Andere hulpverleners kunnen taken op afstand oppakken, zoals het bellen voor hulp en het op afstand houden van kijkers.
Na de eerstehulpverlening
Na het verlenen van eerste hulp dienen de handen zo spoedig mogelijk minimaal 20 seconden grondig te worden gewassen. Is er een ambulance aanwezig, desinfecteer de handen dan al bij de ambulance als dat mag. Vermijd na hulp aan iemand die is besmet met het virus de eerste 2 weken contact met anderen, totdat zeker is dat men zelf niet is besmet of weer volledig is hersteld. Bel bij hoge koorts of moeilijkheden met ademen de huisarts.